سانتریفیوژ برای جدا کردن دانسیته های متفاوت یک محلول استفاده می شود (با استفاده از نیروی گریز از مرکز) . امروزه یکی از پرمصرف ترین تجهیزات آزمایشگاهی سانتریفیوژ است که از آن برای جدا کردن سرم، تهیه ته نشین ادرار، تهیه فیلتر فاقد پروتئین و… استفاده می شود. برای استفاده از این دستگاه باید به زمان سانتریفیوژ و نیروی آن (RCF) اهمیت بدهید و به دقت مشخص کنید. برای انتخاب کردن یک سانتریفیوژ، دور در دقیقه (RPM) اهمیت زیادی ندارد و باید RCF را در نظر بگیرید.
تذکر: در هنگام کار با سانتریفیوژ دقت کنید که وزن، اندازه و شکل لوله ها مقابل یکدیگر برابر با هم باشند یا به اصطلاح بالانس باشند زیرا اگر به بالانس دقت کافی نداشته باشید و رعایت نشود باعث خراب شدن شافت و زغال دستگاه خواهد شد در نتیجه مواد به خوبی ته نشین نمی شود و باعث ایجاد آئروسل های عفونی خطرناکی می شوند. اگر مدت زیادی از سانتریفیوژ بدون استراحت دادن به آن استفاده کنید باعث بالا رفتن حرارت آن شده و مخصوصاً در دورهای بالا باعث همولیز و تبخیر شدن نمونه یا محلول درون دستگاه خواهد شد.
نکته: در سانتریفیوژ به ازای هر ده دقیقه به دلیل حرکت موتور دستگاه، دمای درونی آن تا سقف 5°C بالا خواهد رفت. دور در دقیقه (RPM)، زمان چرخش و طرح Rotor یا همان قسمت چرخنده باعث ایجاد حرارت هستند. توصیه می کنیم از سانتریفیوژ های یخچال دار برای سانتریفیوژ کردن موادی که به حرارت حساس هستند استفاده کنید مانند فرآورده های خونی و آزمایش.
از بین تجهیزات آزمایشگاهی متداولی که وجود دارند می توان میکروفیوژ ( میکرو سانتریفیوژ ) را نام برد که به منظور چرخاندن نمونه های اندک مایع در سرعت های بالا استفاده می شود . در بسیاری از کاربرد های زیست شناسی عمل سانتریفیوژ نمونه های اندک بسیار مهم است به عنوان مثال به شکل گلوله در آوردن اسید های نوکلئیک یا پروتئین ها از یک محلول ، ریز فیلتراسیون نمونه های آبی اندک یا به سادگی برای گرد هم آوری آخرین قطرات با ارزش مایع به داخل کف لوله ی آزمایشگاه . بیشتر اوقات ، میکروفیوژ ( میکرو سانتریفیوژ ) ها به شکل سانتریفیوژ های کوچک فشرده ی رو میزی هستند که به شکل مدل های های غیر یخچالی شده یا یخچالی شده دیده می شوند . هنگامی که قصد خرید یا انتخاب یک میکروفیوژ را برای آزمایشگاه خود دارید باید یک سری شاخص در نظر بگیرید که در سطور زیر ذکر می شوند.
ظرفیت یک میکروفیوژ ( میکرو سانتریفیوژ ) – حداکثر تعداد لوله های حاوی نمونه که امکان نگه داری آن ها در یک گردش وجود داشته باشد – و اندازه ی لوله های حاوی نمونه شاخص هایی هستند که ارتباط مستقیمی با میزان نمونه ی مورد نظر برای پردازش در یک زمان یا در یک روز ، دارند. به بیان دیگر ، چه نوع ظرفیت توان عملیاتی مورد نیاز شما می باشد؟ بسیاری از بخش های گرداننده ی میکروفیوژ ( میکرو سانتریفیوژ ) برای 18 تا 24 بار چرخاندن لوله های 1.5 یا 2 میلی لیتری بهینه می شوند .
بسیاری از کارخانه های تولید کننده اتصال دهنده های ( اتصال دهنده به معنی دستگاهی برای مرتبط کردن بخش های یک دستگاه است که نمی توان آن ها را به صورت مستقیم با هم وصل کرد ) چرخاننده یا قسمت های گرداننده ی متفاوتی را عرضه می کنند که امکان این وجود دارد که آن ها را برای جا دادن لوله هایی با اندازه های مختلف جایگزین کرد . مد نظر داشته باشید که آیا به اندازه های غیر طبیعی لوله نیاز خواهید داشت یا خیر و اطمینان خاطر حاصل کنید که مدل میکروفیوژ مورد انتخاب شما دارای اتصال دهنده هایی برای این مقصود باشد ( یا حداقل به صورت جداگانه آن ها را ارائه می دهد ).
هنگام انتخاب هر نوع تجهیزات آزمایشگاهی استفاده ی آسان از آن یک شاخص مشخص به نظر می آید ، ولی برای بعضی از افراد نظیر محققاتی که در طول روز چندین بار از یک میکروفیوژ ( میکرو سانتریفیوژ ) استفاده می کنند یا هر روز با آن سر و کار دارند ، این امر می تواند تفاوت بارزی ایجاد کند . باید در ذهن داشته باشید که به کارگیری آسان تجهیزات در طول روز به معنای پرتکل های روان تر ، تعداد اشتباهات کمتر ، نتایج بهتر و نیاز به تکرار هایی با تعداد کمتر می باشد .